NL +31 (0)20 4232420 / SP +34 937 379 542 info@fortytwo.nl

We leggen uit waarom een penetratietest een essentiële beveiligingsmaatregelen is voor bedrijven

Een penetratietest roept vaak vragen op binnen uw team. Regelmatig krijgen we de vraag wat het doel is van een penetratietest. Een goede vraag omdat een onbekend pentest team gaat proberen om de beveiliging van het netwerk te omzeilen. En daarna dingen te doen die niet te onderscheiden zijn van échte cybersecurity aanvallen.

Voordat u instemt met een gesimuleerde aanval op uw netwerkinfrastructuur, moet u precies weten wat het doel is. Wat levert het u op? Met welke problemen krijgt u te maken met het oog op verbetering voor de lange termijn?

Helaas is er niet één antwoord dat voor alle organisaties geldt. Onze penetratietestdiensten gebruiken verschillende methoden, afhankelijk van uw beveiligingsbehoeften en -doelstellingen. Neem contact op met ons via onze website voor een gratis adviesgesprek

 

Beveiligingsrisico’s ontdekken en elimineren

 

Het belangrijkste doel van een penetratietest is om beveiligingszwaktes in een netwerk, machine of stuk software te identificeren. Als dat eenmaal duidelijk is, kunnen de kwetsbaarheden worden geëlimineerd, of kunnen de zwakheden worden verkleind voordat vijandige partijen ze ontdekken en uitbuiten. Om dat specifiek te maken voor uw situatie, moet u verschillende vragen overwegen:

– Over welke soorten risico’s maakt u zich het meest zorgen?
– Heeft u specifieke compliance vereisten op basis van het werk dat u doet en de informatie die u verwerkt?
– Welk niveau van gegevensbescherming heeft u nodig?
– Welke risico’s zijn inherent aan het type bedrijf dat u heeft?

Nadat u uw behoeften heeft ingeschat, kunt u deze vertalen naar doelstellingen op het gebied van cyberveiligheid. Het kan zijn dat u zich voornamelijk zorgen maakt over uw technische security, zoals firewalls voor webtoepassingen (WAF’s). Mogelijk wilt u een bepaalde toepassing testen. Of u wilt er misschien zeker van zijn dat een bepaald type informatie (d.w.z. persoonlijke of creditcardgegevens) voldoende wordt beschermd.

Elke doelstelling impliceert een specifiek scenario voor het testen van de beveiliging. Verschillende benaderingen hebben hun eigen doelen en methoden. Ze zullen variëren in methodologie en dekking.

 

Onderdeel van compliance programma

 

Sommige organisaties vereisen naleving van specifieke normen. Bedrijven die creditcardgegevens verwerken, moeten de PCI-beveiligingsnormen voor gevoelige gegevens volgen. Penetratietesten op basis van een compliance programma vormen een belangrijk onderdeel van een beveiligingsbeoordeling. Door te handelen op basis van de resultaten van een test, wordt het risico van boetes of verlies van omzet als gevolg van niet-naleving tot een minimum beperkt.

Wilt u meer weten over hoe penetratietesten uw organisatie kunnen helpen?Neem contact met ons op..

Lees meer over penetratietesten:
Penetration testing, vulnerability scanning and risk assessment. What is the difference?’
‘7 Tips on How to Get the Best out of a Penetration test